Kom igang

Er du for nylig blevet interesseret i at lære mere om Bitcoin så er siden her en god start for dig.

Der er mange spændende aspekter af Bitcoin og hvis man vil så er der også rigtig meget at lære. For en kort introduktion, så læs teksten her på siden og hvis det fanger din interesse og du måtte ønske at lære mere, så er der links til forskellige danske bitcoin initiativer ligesom at det kan anbefales at læse bogen “Bitcoin Standarden”.

Du finder links til disse ting, længere ned på siden. Start evt. med at læse lidt om Byttehandel, Penge og Fiat-valuta samt introduktion til Bitcoin ved at vælge knapperne herunder.

God fornøjelse!

ENOGTYVE / 8.000.000.000

Mængden af bitcoin er begrænset til 21 millioner. Vi er ca. 8 milliarder mennesker så langt størstedelen af mennesker i verden vil ikke kunne skaffe sig 1 bitcoin. 

Det er dog ikke en dårlig ting og da 1 bitcoin kan opdeles i 100.000.000, altså 100 millioner satoshis, så betyder det at der i alt findes 2,1 kvadrillion satoshis. Man behøver altså ikke nødvendigvis at skaffe sig en hel bitcoin.

Lad os for sjov prøve at regne lidt på disse tal. Med udgangspunkt i en verdens befolkning på 8 milliarder mennesker og 21 millioner bitcoin, hvor mange satoshis er der så i gennemsnit til hver?

21.000.000 / 8.000.000.000 = 0,002625 eller 262.500 sats. I skrivende stund d. 21/8-2023, en dato som også kendes som “Bitcoin Infinity Day” kan 262.500 sats anskaffes for 470 danske kroner.

Ud af de 21 millioner bitcoin er der en del som igennem årene er gået tabt. Præcis hvor mange det må være kan aldrig siges med sikkerhed men det antages at være et sted mellem 4-6 millioner bitcoin. I forhold til vores regnestykke kan vi antage at det faktiske antal af bitcoin som ikke er tabt, vil være 16 millioner og så vil regnestykket se således ud.

16.000.000 / 8.000.000.000 = 0,002 eller 200.000 sats i gennemsnit per person i verden, men de vil selvfølgelig ikke være ligeligt fordelt. En gruppe af personer, virksomheder og lande mv. har en væsentlig større del. I dag kan 200.000 sats anskaffes for DKK 350.

Ønsker man at være i top 1% af dem som har bitcoin så skal man have anskaffet sig 0,28 bitcoin svarende til 28 millioner sats. Det vil i dag vil svare til DKK 50.000

Det er vigtigt, at man selv undersøger Bitcoin for at få en forståelse af, hvor unikt og anderledes det er, da meget af det man hører i medierne mv. er ofte ikke rigtigt. Herudover er det også en god ide at søge mere information om det, som de fleste i dag betragter som ‘penge’, men som kun meget få faktisk ved ret meget om.

Tager man sig tid til dette og måske når frem til at man vil anskaffe sig nogle sats så kan det være man også overvejer hvor mange man skal have fat i. Det vil selvfølgelig være helt forskelligt, men vigtigst er det at forstå at bitcoin ikke er noget man skal tro der gør en rig i løbet af natten.

Som en start er det fornuftigt at tænke en tidshorisont på 5-10 år og med tiden efter man begynder at interessere sig og lærer mere vil dette formentlig ændre sig. Det er i hvert fald den historie, man ofte hører.

For at kigge lidt mere på Bitcoin nu og i fremtiden så prøv at forestil dig en stor digital bog hvor der tilføjes en ny side med transaktioner hvert 10. minut. Verdens største og sikreste computernetværk bestående af computere spredt over hele jorden kæmper så om at få lov til at være den som tilføjer denne næste side og altså får en belønning i form af bitcoin.

Tilbage i starten var denne belønning på 50 bitcoin for hver side eller blok som det kaldes, der tilføjes til blokkæden. Denne belønning halveres hver gang der er tilføjet 210.000 sider eller blokke, hvilket svarer til ca. hvert 4. år. Næste gang det sker er i foråret 2024 når vi når til blokhøjde 840.000 hvorefter belønningen falder fra de i dag 6,25 bitcoin til så at være 3,125 bitcoin. Sådan fortsætter det og i modsætning til en bog så vil Bitcoin blok kæden aldrig være slut. Den efterfølgende halvering, som det kaldes, vil så ske engang i 2028 hvor den efterfølgende blok belønning vil være 1,56250 bitcoin. Belønningen bliver altså meget hurtigt mindre når den halveres hver gang.

I 2044, godt 20 år fra nu, så er blok belønningen på 0,09766 eller 9,766 millioner satoshis og trods det at mængden af bitcoin i disse blok belønninger hele tiden halveres, så har der historisk set altid være tidspunkter hvor værdien af disse, målt i DKK har været højere, altså blok belønningen målt i DKK har været stigende på trods af mængden af bitcoin heri halveres.

Ingen kan sige hvad bitcoin handles til i 2044 og om der overhovedet er en dansk krone at sammenligne med til den tid men 0,1 bitcoin svarende til 10 millioner sats kan i dag anskaffes for ca. DKK 18.000

Husk at få anskaffet en hardware wallet. Klik her for at se hvad Enogtyve Anbefaler

Du kan se et overblik over hvilken blokhøjde vi er kommet til samt en række andre information on Bitcoin Blokkæden her. Bitcoin Blockchain

Bitcoin Fællesskab

Der findes en ENOGTYVE Telegram gruppe hvor der er nogle flinke folk som gerne hjælper så længe du selv har gjort en indsats først. Gruppen kan være god til at afklare tvivl, f.eks. hvis du ønsker en bekræftelse af at du har forstået noget korrekt, så skriv gerne hvad det drejer sig om og hvordan du forstår det fungerer. På den måde er det nemmere at bekræfte eller afkræfte samt komme med råd eller henvise til information. Brug også gerne søgefunktionen i Telegram gruppen som findes ved at klikke øverst på gruppens navn og derefter vælge søg/search. Her kan du skrive et ord eller en sætning og måske er der andre der har haft samme spørgsmål som allerede er besvaret.

For at komme igang med at lære mere så kig på listen med Bitcoin initiativer på dansk herunder.

Bitcoin podcasts

ENOGTYVE Blog

Bitcoin initiativer på dansk

Bitcoin bøger på dansk


STØT OP OM ENOGTYVE
Ønsker du at støtte op om ENOGTYVE og hjælpe andre med at lære om Bitcoin kan du finde ideer til forskellige måder hvorpå du kan gøre dette på support siden

Når du på din Bitcoinrejse måtte få lyst til at tage del i snakken med andre som har samme interesse, så kom endelig ind i Telegramgruppen som du finder her telegram.enogtyve.org. Der gøres opmærksom på at gruppen er Bitcoin-only.