Bitcoin Lightning


Lightning Netværket er en skaleringsløsning for Bitcoin.

På Bitcoin-netværket grupperes transaktioner sammen i blokke, og nye blokke tilføjes til blockchain cirka hver 10. minut. Når en betaling foretages ved hjælp af Bitcoin, betragtes den som sikker, efter den er blevet bekræftet af seks blokke, eller omkring en time. På Lightning-netværket behøver betalinger ikke at vente på blok-bekræftelser for at blive betragtet som sikre. I stedet er de øjeblikkelige og fuldføres på få sekunder. Dette gør det muligt at bruge Lightning-netværket til detailtransaktioner, betalinger mellem personer, som vi kender det fra MobilePay, eller enhver anden situation, hvor du har brug for at foretage en betaling med det samme.

Skalerbarhed refererer til evnen af et system, såsom et netværk eller en platform, til at håndtere en stor mængde brugere eller trafik uden at opleve problemer eller forsinkelser. Skalerbarhed er vigtig for Bitcoin, fordi netværket skal være i stand til at understøtte en meget højere volumen af transaktioner for at imødekomme efterspørgslen efter detail- og automatiserede betalinger. Lightning-netværket giver mulighed for brugere at udføre et næsten ubegrænset antal transaktioner med hinanden uden for Bitcoin-blockchain, eller som det også kaldes, off-chain. Dette betyder, at transaktioner kan udføres uden, at hver enkelt transaktion skal optages på blockchain, hvilket hjælper med at reducere belastningen på netværket og gør det i stand til at håndtere flere transaktioner.

Lightning-netværket består af tusindvis af to-parts betalingskanaler. Du kan tænke på en Lightning-kanal som at åbne en regning på din lokale bar. I stedet for at hive din pung op og betale hver gang du bestiller en drink, giver det mening at spare tid, energi og gebyrer ved at samle alle dine drinks sammen i slutningen af aftenen og foretage den endelige afregning i én betaling. Lightning fungerer på samme måde. Hver gang en betaling foretages fra person A til person B, skubbes bitcoin fra den ene side af kanalen til den anden. To brugere kan betale hinanden frem og tilbage så mange gange de ønsker, næsten øjeblikkeligt og med næsten ingen gebyrer.

Du tænker måske, at det ville være besværligt at opsætte en betalingskanal med hundredvis af virksomheder, men det er det ikke. Det formidable ved Lightning-netværket er, at det er et netværk af sammenkoblede kanaler. Lad os sige, at Bob overtalte sin ven Carol til også at tilslutte sig Lightning-netværket. Alice har en kanal med Bob, og Bob har en kanal med Carol. Alice og Carol kan derefter betale hinanden ved at ‘route’ gennem Bob. Nogle ret smarte kryptografiske tricks garanterer, at Bob ikke kan stjæle pengene, mens de passerer gennem ham. Når du foretager en betaling på Lightning-netværket, søger dit knudepunkt efter en sti af kanaler mellem dig og din destination. Dette er, hvad der refereres til som routing. Dette forløber selvfølgelig helt automatisk mellem de involverede Lightning-knudepunkter, så det sker øjeblikkeligt.

Mikrobetalinger refererer til meget små finansielle transaktioner, ofte beløb på mindre end 5 kroner. Disse typer betalinger kan være vanskelige at foretage ved hjælp af traditionelle finansielle systemer, da de ofte har minimumsbeløb, der kan overføres, samt faste gebyrer, der kan gøre små betalinger upraktiske.

Lightning-netværket giver mulighed for at foretage mikrobetalinger ved hjælp af Bitcoin. Det gør det muligt for brugere at sende meget små mængder af Bitcoin, ned til 1 satoshi, uden risikoen for at miste kontrol over deres midler til en tredjepart (kaldet “forvaltningsrisiko”). I modsætning til Bitcoin-blockchain, som i øjeblikket har minimumstransaktionsbeløb samt gebyrer, der gør mikrobetalinger upraktiske, giver Lightning-netværket altså mulighed for meget små betalinger i fraktioner af bitcoin (satoshis/sats). Dette åbner muligheden for at skabe nye markeder og gøre små betalinger mere praktiske.

Lightning Wallets

Liste med Lightning Produkter og services


STØT OP OM ENOGTYVE
Ønsker du at støtte op om ENOGTYVE og hjælpe andre med at lære om Bitcoin kan du finde ideer til forskellige måder hvorpå du kan gøre dette på support siden

Når du på din Bitcoinrejse måtte få lyst til at tage del i snakken med andre som har samme interesse, så kom endelig ind i Telegramgruppen som du finder her telegram.enogtyve.org. Der gøres opmærksom på at gruppen er Bitcoin-only.