Nostr


Introduktion til Nostr

Nostr er en åben protokol og tager udgangspunkt i nogle af de samme principper som Bitcoin med public/private nøgle-par. Personen bag kendes under pseudonymet “Fiatjaf” som har bidraget til meget forskelligt i forbindelse med Bitcoin Lightning netværket og LNBits.com. Nostr er ikke er et Bitcoin eller Lightning projekt men der er mange af de som interessere sig for Bitcoin som også finder Nostr interessant.

Mens Bitcoin fungerer som den åbne protokol for monetær værdi, kan Nostr måske betragtes som en åben protokol for information. Selvom det er sandt, at både Bitcoin og monetær værdi i sig selv også kan opfattes som information, vi lader den ligge der for nu.

Nostr står for “Notes and Other Stuff Transmitted Over Relays” og udspringer af ideen om at skabe en så simpel protokol som muligt, der vil fungere for alle med adgang til internettet, men som i modsætning til almindeligt kendte sociale netværk som f.eks. Twitter/X ikke kan censureres.

Du behøver heller ikke at tilføje personlige oplysninger til din profil, og du kan oprette lige så mange profiler, som du har lyst til. En profil kan betragtes som et public/private nøglepar, som for Nostr kendes som henholdsvis Npub og Nsec. Nsec er personligt og skal ikke deles, da det for altid vil give dem, der kender denne nøgle, adgang til at overtage kontrollen over profilen. Din Npub derimod er en public nøgle, og med den kan andre finde profilen, der er knyttet til dette unikke nøglepar.

Når en bruger deler information, signeres det med deres Nsec nøgle og sendes gennem en række “dumme” relæer. Disse relæer distribuerer informationen, og andre brugere kan lytte på de profiler (Npub nøgler), de er interesserede i. Dette giver en oplevelse, der minder om at følge en Twitter-profil. Alle er velkomne til at opsætte deres egne relæer, men det er valgfrit og ikke nødvendigt. Protokollen er åben og uden barrierer for at deltage.

For øjeblikket bruger forskellige klienter Nostr, som f.eks. ‘Damus‘, der giver en Twitter-lignende oplevelse. Der er forskellige klienter med varierende muligheder, udseende og indstillingsmuligheder. Jack Dorsey, medstifteren af Twitter, har også vist stor interesse i Nostr-projektet og støtter dets udvikling. Hans bidrag og donationer har hjulpet med at fremme protokollen.

Nostr-protokollen strækker sig ud over blot at være en alternativ social platform. Den anvendes allerede til at bygge markedspladser, spil og andre innovative applikationer. Ligegyldigt om det er at zappe satoshis i realtid eller dele information, så har Nostr potentiale til at ændre vores opfattelse af, hvad en åben protokol kan gøre. Dets enkelhed og fokus på decentralisering skaber en platform, der ikke kun gavner individuelle brugere, men også kan påvirke Bitcoin-adoptionen positivt.

Du kan finde Enogtyve på Nostr

Guide til Nostr: Sådan kommer du igang

Enogtyve Nostr guiden hjælper dig igang med Nostr. Klik her for at åbne guiden.


STØT OP OM ENOGTYVE
Ønsker du at støtte op om ENOGTYVE og hjælpe andre med at lære om Bitcoin kan du finde ideer til forskellige måder hvorpå du kan gøre dette på support siden

Når du på din Bitcoinrejse måtte få lyst til at tage del i snakken med andre som har samme interesse, så kom endelig ind i Telegramgruppen som du finder her telegram.enogtyve.org. Der gøres opmærksom på at gruppen er Bitcoin-only.