Liquid


Liquid er et netværk hvor der benyttes en række forskellige forbundne aktører, herunder online børser og andre Bitcoin virksomheder der sammen sikrer at de bitcoin der er låst og altså nu findes og kan sendes rundt på Liquid netværket er bakket op 1:1. Således fungerer alle disse aktører i et større setup hvor det vil kræve at 2/3 + 1 af disse aktører snyder for at afvige fra det 1:1 forhold mellem mængden af bitcoin som er låst og mængden af bitcoin tokens som findes på liquid netværket. Disse tokens er kendt som Liquid bitcoin (L-BTC).

Det betyder også at Liquid i modsætning til Lightning netværket er delvist centraliseret men trods alt i det store hele meget sikkert da det vil kræve ret mange i en større sammesværgelse for at snyde. Nogle af de ting som Liquid tilbyder er fortrolige, hurtige og billige transaktioner med en bloktid på kun 1 minut, ligesom at der kun kræves 2 bekræftede blokke for at en transaktion er endelig. Det er altså som altid en afvejning imellem sikkerhed, transaktionshastighed og pris. 

Det er også muligt at udstede andre tokens på Liquid netværket, det kan f.eks. være et gavekort, finansielle instrumenter eller en billet til en koncert mv. Det forventes at den første obligation til at blive udstedt på Liquid vil være den længe ventede El Salvador Bitcoin obligation som måske kan være en katalysator for denne type brug af Liquid netværket.

Disse tokens kan opbevares og sendes lynhurtigt og meget omkostningseffektivt med en høj grad af sikkerhed. Ligesom Bitcoin har man med Liquid også mulighed for at følge transaktionerne i en blokudforsker/block explorer, men f.eks. størrelsen af transaktionen samt hvilken token der sendes kan kun ses af afsender og modtager så der er en ret høj grad af fortrolighed. Uanset hvilken token der sendes på Liquid vil transaktionsgebyret altid blive betalt med L-BTC.

Når man snakker om sikkerhed og bruger Bitcoin netværket som benchmark så kan man få det meste til at lyde usikkert. Det er vigtigt at sige at Liquid ift. lang de fleste andre ting, er utroligt sikkert. Det vil til enhver tid være bedre at have bitcoin på Liquid end f.eks. på en online børs. Du har desuden mulighed for at benytte Blockstreams JADE Hardware wallet og altså sikre at dine private nøgler bliver generet offline og dermed yderligere sikre din Liquid tegnebog.

I skrivende stund er der mellem 3-4.000 L-BTC på Liquid netværket.

L-BTC i cirkulation på Liquid Netværket

Herunder er et par links hvis du ønsker at lære mere eller måske selv vil prøve at bruge Liquid netværket.

En simpel måde at få L-BTC på hvis du allerede har BTC, er at downloade Blockstream Green Wallet og sætte en Liquid tegnebog (wallet) op. Derefter kan du bruge sideshift.ai BTC/L-BTC hvor du indsætter en Liquid adresse. Derefter sender du BTC til den BTC adresse som du får vist på sideshift. Der er et mindre gebyr og du vil inden længe modtage sats i din Blockstream Green Liquid tegnebog. Se links herunder.

Køb en Blockstream JADE Hardware wallet

Blockstream Liquid

Mempool Liquid Blockexplorer

Blockstream Liquid Blockexplorer

Blockstream Green Wallet

Sideshift.ai

Boltz Exchange

Sideswap

Læs mere:

Artikel (ENG) – The Truth About Liquid


STØT OP OM ENOGTYVE
Ønsker du at støtte op om ENOGTYVE og hjælpe andre med at lære om Bitcoin kan du finde ideer til forskellige måder hvorpå du kan gøre dette på support siden

Når du på din Bitcoinrejse måtte få lyst til at tage del i snakken med andre som har samme interesse, så kom endelig ind i Telegramgruppen som du finder her telegram.enogtyve.org. Der gøres opmærksom på at gruppen er Bitcoin-only.